Központi elszívásos páraszabályozott szellőzőrendszer

Nagyobb lakások és  családi házak esetében alkalmazzuk, ahol ki lehet építeni csőhálózatot, akár álmennyezetben, akár a paldáson! A légbevezetés megoldása hasonló a helyi ventilátoros szellőzőrendszeréhez, de itt az elszívást egy központi egységgel oldjuk meg, immár 2009 óta az AERECO kiváló minőségű központi ventilátorai segítségével.


A gépi páraszabályozott (higroszabályozású) központi szellőztető rendszer működési alapelve, hogy a párás, elhasznált levegőt pedig a kiszolgáló helyiségekben felszerelt légelvezető elemek közvetítésével az álmennyezetben vagy padláson elhelyezett AERECO központi ventilátor távolítja el a lakásból. Ennek a levegőnek a helyére friss levegő érkezik a szobákba az ablakba vagy falba építhető páraszabályozott légbevezető elemeken át. 
A központi ventilátort és a légelvezető elemeket csőhálózattal kell összekötni. A BXC típusú légelvezető elemek számos változatban elérhetők, mi általában a páraszabályozott és mozgásérzékelős, ritkábban fix (3 fokozatba állítható) típust alkalmazzuk. (Ezeken kívül vanmég néhány változat, pl. CO2 érzékelés is lehetséges.)

A működés nagyon érdekes: ahogy megnövekszik az elszívás helyén a páratartalom (pl. fürdés, mosás, zuhanyzás, főzés), vagy valaki WC-re megy (ahol mozgásérzékelős változat van), a légelvezetők zsaluja kinyílik (vagy a páraérzékelés miatt, vagy a ozgásérzékelő miatt), így a központi ventilátor a csőben lévő nyomásállapot változását érzékelve fokozza az elszívás teljesítményét. A központi ventilátorok fokozatmentes önszabályozása lehetővé teszi a fordulatszám , így az elszívás mértékének változását.
A folyamatosan működő központi elszívó ventilátor mindig csak annyi levegőt cserél ki a lakásban, amennyi az optimális páratartalomhoz szükséges. A nem használt helyiségekben a légcsere lecsökken, így takarékosan lehet szellőztetni a lakást, minden emberi beavatkozás nélkül.
A felesleges túlszellőztetés elkerülése számottevő költségmegtakarítást jelent, kisebb részben a központi ventilátor fogyasztásának optimalizálásával, nagyobb részben a fel nem használt fűtési energia miatt.

Nagy előnyük, hogy egy berendezés egyszerre 2, 4 vagy akár 7 helyiségben is tud elszívni. Nagyon hasznos ez, ha egy nagyobb lakás egyék végén van egy fürdő, a másik végében meg egy konyha, közte meg egy mosókonyha és WC.

A szellőzőrendszer fő alkotóelemei:

1. Páraszabályozott légbevezetők
2/A. Központi elszívó ventilátorok
2/B. légelvezető elemek
3. Helyiségek közötti átszellőzés


  1. Páraszabályozott légbevezetők

  A higroszabályozás „titka” - AERECO páraszabályozás

  Az AERECO légbevezetők és légelvezetők többsége egy különleges páraérzékeléssel rendelkezik, amelyek az adott helyiségben a belső relatív páratartalom szerint szabályozza a levegő mennyiségét. A szellőzőelemek egész évben optimálisan szellőztetnek, mindig csak ott és akkor, ahol és amikor szükséges, mindig csak megfelelő mértékben. Ez külső segédenergia nélkül működik (nem kell hozzá elem, vagy áramellátás). A megoldás lényege egy poliamid pántköteg, amely érzékeli a pára jelenlétét, és egy rugós mechanizmuson keresztül zárja vagy nyitja a levegő útját elzáró zsalukat. Kb. 35% relatív páratartalomnál kezdenek nyitni, 65%-nál már teljesen nyitott állapotban vannak. Ez a megoldás annyira stabil, hogy az AERECO 30 év garanciát vállal a pántkötegre, és 10 évet e teljes páraszabályozott légbevezetőre!


  Az AERECO légbevezők számos változatban készülnek, és ezek számos variációja.

  • Van páraszabályozott és annélküli (fix) változat.
  • Van lezárható, lezárható és kinyitható (három állásban állítható), van nem lezárható (gázkészülékek ellátására, pl. gáztűzhely esetén)
  • Van akusztikus (hangcsillapított) és annélküli változat.
  • Van nyílászárókba (ablak, erkélyajtó, bejárati ajtó) vagy falba építhető változat is, a légáteresztési képességeik szinte azonosak

  Alkalmazási alapelvek:
  • A szobákba, nappaliba, konyhába páraszabályozott légbevezetőket használunk,.
  • Az akusztikus változat nagyobb hangcsillapítással rendelkezik, zajosabb környezetben ajánljuk.
  • Gázkészülékek légellátásához fix (nem higroszabályozott), vagy higroszabályozott, de nem lezárható légbevezetőket alkalmazunk.
  • Fix légbevezetőket (nagyobb, de nem szabályozott légbevezetés) kandallók, vegyes kazánok, cserépkályhák légellátásához alkalmazunk.
  • Fali légbevezetőket akkor alkalmazunk, ha az Ügyfél kifejezetten kéri, vagy nincs a helyiségen ablak, vagy az ablak és az ajtó nagyon közel van egymáshoz.

  A nyílászárókba szerelhető légbevezetők széles színválasztékkal (fehér, tölgy – világosbarna, gesztenye – sötétbarna) színekben állnak rendelkezésre, az újabb típusok szürke színben is rendelhetők. Ugyanakkor igény szerinti színre is festhetők.
  Minden légbevezetőnél gondoskodni kell a külső eső- és rovarvédelemről külső rácsok segítségével.


  2/A. Központi elszívó ventilátorok

  Nagyobb lakásoknál, családi házaknál, ahol lehetőség van csőhálózat elhelyezésére, AERECO központi elszívó ventilátort építünk be. Folyamatos üzemre tervezett, golyóscsapágyas, fokozatmentes önszabályozó ventilátorok, EC motorral, nagyon csendesek és alacsony fogyasztásúak, a légelvezető elemek segítségével aká 7 helyiség szabályozott elszívásáz is megoldják.


  A működés alapelve

  Az AERECO központi elszívó ventilátorok az egész lakás (ház) szellőztetésére lettek tervezve, kettő (V2A), négy (V4A Premium) vagy hét (VAM 767) légelvezető elem csatlakoztatására alkalmasak, legyen az a konyhában, a WC helyiségben vagy akár a fürdőben. Nagyon praktikus konstrukciójuk és kis méreteik miatt elférnek egy beépített szekrényben, vagy álmennyezetben, esetleg a padláson. A V2A és V4A nem szigetelt házzal rendelkeznek, ezért a fűtetlen padlásra való beépítésnél figyelni kell a szigetelés megoldására. A VAM gyárilag szigetelt házzal készül. A konstrukció miatt a ventilátorok nagyon csendesek, beltérben is gond nélkül elhelyezhetők, könnyen tiszíthatók és karbantarthatók.
  A ventilátorok ECM (Elektronikus Kommutátoros Motor) motorját egy nyomtatott áramkör vezérli, amely a fordulatszám szabályozást is végzi. Az állandó fordulatszám és a különleges járókerék teszi lehetővé, hogy a ventilátor 100 Pa-on dolgozzon, vagyis a légszállítás csak a négy szabályozott légelvezető szabad keresztmetszetétől függ. Az elektromos fogyasztás és a zajkibocsátás minimális szinten marad.

  Beépítésnél sok mindenre kell figyelni. A berendezések nagyon halkak, a csőhálózat nem rezeg, nincs hangátvitel. Az elhasznált levegő eltávolítását vagy oldalfalon (külső esővédő rács), vagy födémáttörésen át a tetősíkon keresztül lehet megoldani. Amikor viszont a padlásra kerül a csőhálózat és/vagy a központi gép, mindig törekedni kell a termikus burkon belüli elhelyezésre (szigetelés alatt), hogy meg lehessen előzni az elszívott levegőből a pára kondenzálódását.
  Mindig hőszigetelt csövet kell használni, és ha szükséges, azokat is plusz szigeteléssel kell ellátni. Így lehet elkerülni a légelvezető elemeknél a gipszkarton átnedvesedését.

  Ha további műszaki részletekre kíváncsi, kattintson a képekre és töltse le a műszaki specifikációkat!

  2/B. Légelvezető elemek központi elszívó ventilátorokhoz

  A BXC légelvezetők különféle érzékelőkkel választhatók a helyiségek rendeltetési céljától és az elérni kívánt levegőminőségtől függően. A BXC pára-, mozgás-, CO2- és VOC-érzékelőkkel, és ezek kombinációjával rendelkező légelvezetők tökéletesen illeszkednek a szabályozott működésű központi ventilátorokhoz, együttesen szabályozott, egyedi igényekhez illeszkedő szellőzést biztosítva az egész lakásban.


  A BXC légelvezetők önszabályozók a különböző érzékelőik által, de egyes változataik kapcsolóval, vagy akár a távirányítóval is vezérelhetők, amennyiben az épületben tartózkodók befolyásolni kívánják a rendszer működését, így a légcsere intenzitását.
  Új építés esetén a mennyezetre vagy az oldalfalra, beépíthető légelvezetők az épület adottságainak figyelembe vételével a NA100 kör vagy 55x110mm lapos légcsatornán keresztül kapcsolódnak a fordulatszám-szabályozott központi ventilátorhoz.

  A teljes választék itt tekinthető meg (kattintson a képre, és töltse le a részletes műszaki adatokat)!

  A mozgásérzékelős légelvezetők 2 db AAA elemmel működnek, de lehetőség van 12V-al táplálni a központi gépből is (ehhez külön egységet kell vásárloni a gépbe).
  A légelvezető elemek karbantartása egyszerű, az előlap levehető és vízzel tisztítható.
  3. Helyiségek közötti átszellőzés

  Ahhoz, hogy a levegő akadálytalanul tudjon közlekedni a lakásban, az ajtók sem lehetnek akadályok. Biztosítani kell, hogy legyen elegendő rés az ajtó alatt vagy ajtóban.

  Ha nincs küszöb, egyszerűbb a dolgunk, de ha van, ajtószellőző rácsokat kell beépíteni.

  Sokszor halljuk, hogy "nem szoktuk becsukni az ajtót". Ez így rendben is van, de ha mégis, és nincs átjárás, akkor az a szoba nem lesz szellőztetve.
  Mi általában minőségi alu ajtórácsokat használunk, fehér, alu, vagy antik bronz színben, kétféle méretben 60x250mm, vagy 60x400mm).

  Ahhoz, hogy megfelelő megoldást és ahhoz tartozó ajánlatot tudjunk adni, kérjen ajánlatot. Köszönjük!

  Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.