MEGOLDÁS: helyi és központi páraszabályozott, intelligens szellőzőrendszer!

A páraszabályozott (páravezérelt) szellőzés mindig a lakás páraterheléséhez igazodva gondoskodik a megfelelő légcseréről. A rendszer folyamatosan, de szabályozottan működik (elsősorban a fűtési szezonban, de van, ahol egész évben megy). Ha a páratartalom megnövekszik (pl. fürdés, főzés, vagy többen vannak egy szobában), a páraszabályozott légbevezetők jobban kinyitnak, és a helyi vagy központi elszívó ventilátor - vezérlésétől függően - emeli az elszívott levegő mennyiségét. Így növekszik a légcsere, hamarabb kicserélődik a levegő a lakásban. Ilyen egyszerű és nagyszerű!


A páravezérelt szellőzési megoldás három fő alkotóeleme a következő:

  1. Páraszabályozott légbevezetőket kell elhelyeznünk a lakószobákba (hálószobákba, gyerekszobákba, nappaliba, dolgozószobába stb.), hogy a lakásba friss levegőt juttassunk

  2. Biztosítanunk kell a levegő szabad áramlását a lakásban bezárt belső ajtók esetén is megfelelő ajtó alatti résekkel, átszellőző rácsokkal

  3. Az elhasznált levegőt el kell szívni a kiszolgáló helyiségekből, mert a friss levegő csak akkor tud beáramlani a lakószobákba.
    Ennek három fő módja lehet:

  • Helyi elszívás esetén általában a fürdőszobába kerül beépítésre egy elszívó ventilátor (két-vagy három fokozattal, folyamatos üzemre tervezett), amely falba vagy mennyezetbe építve szívja el a párás, szennyezett levegőt, páratartalom átlal vezérelve a fokozatok közötti kapcsolást.

  • Központi ventilátor alkalmazása akkor szükséges, ha egy házban több (2-7) helyiséget szeretnék elszívni, és lehetséges csőhálózat elhelyezése. Ezekbe a helyiségekbe (WC, fürdő, kamra stb.) légelvezetőket kell beépíteni, amelyek légtechnikai csövekkel (fix vagy flexibilis) csatlakoznak a központi ventilátorhoz.

  • Központi szellőző kürtő esetén elszívó rácsokat kell elhelyeznünk a vizes helyiségekben (fürdő, WC) lévő kürtőkre. (Ha a lakásnak van saját kürtője, akkor a helyi elszívás is alkalmazható, így teljesen önállóvá válik a lakás szellőztetése a többi lakástól).


Az egyes házak, lakások eltérő lehetőségekkel, technikai feltételekkel rendelkeznek. Azt, hogy hová melyik típusú megoldást javasoljuk, sok információ alapján, Önnel közösen konzultálva alakítjuk ki.


Az esetek legnagyobb részében az alábbi 5 módon építettük ki a szellőzőrendszert:

Helyi elszívásos páraszabályozott szellőzés

Helyi ventilátor van a fürdőben, és légbevezetők a szobákban. De még ez is lehet kicsit összetettebb! Ezeket főleg kis és közepes lakásokban, házakban alkalmazzuk, vagy olyan nagyobb lakásoknál is, ahol nincs lehetőség központi ventilátor elszívó csőhálózatát kiépíteni.

Központi elszívásos szellőzőrendszer

Egy központi elszívó ventilátor 2, 4 vagy 7 elszívási pontot is képes ellátni, de itt csövezésre van szükség! Fontos feltétel, hogy a központi gép és a csőhálózat esztétikusan elhelyezhető legyen, vagy felkerüljön a padlásra, de jól szigetelve. Ha kiépíthető, hatékony és szinte hangtalan szellőzés fog megvalósulni.

Társasházi lakások szellőztetése

Itt már sok kérdés van: megfelelő a társasház központi elszívása (mert akkor csak légbevezetőkre lesz szükség) vagy teljesen önállóan kell a lakás szellőzését megoldani? Központi vagy lakásonkénti külön szellőzőkürtő van?

Egyedi, különleges "hibrid" szellőzési megoldások

Például a földszinti nappali-konyha egy decentralizált, minőségi hővisszanyerős gépet kap, míg az emeleten egy helyi elszívásos rendszer szellőzteti a fürdőt aés szobákat! Kipróbált, jól működő megoldás lehet!

Csak légbevezetők beépítése

Van, amikor nem lehet, vagy nem szükséges mesterséges elszívást (ventilátort) beépíteni, csak légbevezetőket! van, aki ezt "passzív" szellőzésnek nevezi Annyiban igaz, hogy nem ventilátorral "kényszerítjük be" a friss levegőt a légbevezetőkön, hanem más miatt jön be.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.