Egy szellőztetőrendszert egészében kell néznünk: mennyibe kerül kiépíteni és üzemeltetni.

Ezért a következő három kérdésre keressük a választ:

Mennyibe kerül kiépíteni a szellőzőrendszert? Mennyibe kerül üzemeltetni?Lorem ipsum...Mikor térül meg?

Mennyibe kerül kiépíteni?

Ha már meggyőződött arról, hogy szüksége van a lakása, családi háza, irodája szellőzése megoldására, és pontosan szeretné tudni, mennyibe kerülne mindez az általunk javasolt testre szabott szellőzőrendszerrel, akkor jó pár adatra szükségünk lesz!

Ahány ház, annyi egyedi tényező van, amely eltérítheti az árakat. Sok részletet kell tudnunk ahhoz, hogy felelős válaszokat tudjunk adni.
Egy lakás intelligens lakásszellőztető rendszerének kialakításához szükség van a teljes rendszer megtervezésére, hová, milyen elemeket (légbevezetőket, légelvezetőket stb.) kell beépíteni, milyen folyamatos légmozgást segítő eszközre van szükség és lehetőség (ez általában valamilyen ventilátor, vagy társasháznál lehet központi kürtő is, ha annak valóban van szívóhatása).
Az esetek többségében utólagos beépítésről van szó, így szükséges a ventilátornak vagy fal, vagy födém áttörése, hogy a külvilágba vezethessük a párás, szennyezett levegőt.
Ha az ajtók alatt nincs rés, ajtószellőző rácsokat is be kell építeni.
Szóval nagyon sok előzetes kérdés merül fel egy-egy konkrét esetben.
Ezek után talán megérti, miért vagyunk óvatosak az árakkal!

De ha mégis közelítő árakra kíváncsi, íme néhány példa:

  • 45 m2-es kis lakás (nappali-konyha, 1 szoba, 1 fürdő-WC), 3 db műanyag ablakos légbevezető, UNITY Smart Fan a fürdőbe, alu ajtórács a fürdő ajtajára, komplett kivitelezéssel együtt kb 250 eFt.
  • 75 m2-es lakás (nappali-konyha, 2 szoba, 1 fürdő-WC), 4 db műanyag ablakos páraszabályozott légbevezető, LIMODOR 100/40 strangventilátor a fürdőben, ajtórács a fürdő ajtaján) kompletten kivitelezve kb. 320e Ft.
  • Egy egyszintes kb. 100 m2-es családi ház (1 nappali, 1 konyha, 2 háló, 1 dolgozó, 1 fürdő és 1 WC) lakásszellőzési rendszerének megvalósítása bruttó 520 eFt (ez konkrétan tartalmaz 5 db faablakba szerelhető légbevezetőt, 1 db kis központi ventilátor (két helyiségre), 4 db ajtóba alu szellőzőrácsot - mindezt tervezéssel, anyaggal, munkadíjjal, garanciával).
  • Kétszintes családi ház (150 m2): alsó szinten nappali, konyha, fürdőszoba és WC, hálószoba, fent 3 hálószoba és fürdőszoba. A megoldás: 7 db műanyag ablakba szerelhető légbevezető, mindkét fürdőszobába 1-1 db elszívó ventilátor ( az egyik falba süllyesztve fali kivezetéssel, a másik mennyezetre szerelve, tetőkivezetéssel), tetőkivezető kémény, szigetelt padlástéri légtechnikai csővezetékkel, komplett tervezéssel és kivitelezéssel 590 eFt (bruttó).
  • Társasházi lakás: nappali, két háló, konyha-étkező. A megoldás 5 db műanyag ablakba szerelt légbevezető (gázkészülékhez használt is kellett, mert nyílt égésterű gázkazán van), 2 db ajtószellőző rács beépítéssel  140eFt (bruttó).
  • Családi ház, tetőteres beépítéssel (210 m2): földszinten nappali-étkező, konyha, dolgozó, hálószoba, pingpong-szoba, fürdő, 2 WC, a tetőtérben háztartási helyiség, fürdő, WC, négy szoba. A megoldás 9 db légbevezető (műanyag ablakokba), 1 db központi ventilátor a tetőtérben (szigetelt tetőkivezető kémény), 6 db légelvezető (vizes helyiségekben főleg). Az egész kompletten 1 100eFt (bruttó).


Annyi bizonyos, hogy egy teljeskörű megoldás ára bőven összemérhető akár egyetlen teljes festés költségével.Mennyibe kerül üzemeltetni?

Jogos kérdés, hogyan működik és mennyibe kerül egy ilyen rendszer üzemeltetése.

Energia szempontjából kétféle fogyasztás merül fel: a ventilátor energia fogyasztása és a fűtési energia felhasználása.
Fontos kérdés! Elöljáróban annyit, hogy a páraszabályozott légbevezetők és elvezetők működési elvük miatt nem igényelnek semmilyen segédenergiát (elemet, vagy külön áramot), a mozgásérzékelős változatokba van szükség 2 db AAA elemre.
A ventilátorok fogyasztásáról: például a LIMODOR ventilátor maximális teljesítménynél (100m3/óra) 24 W-ot fogyaszt, 40m3/óránál mindössze 8 W-ot!!! Ha maximális teljesítménnyel menne az egész fűtési szezonban (ami egyébként kizárt), akkor is max. 4 000Ft lenne a fogyasztása, de inkább számolhatunk kb. 2-3000 Ft-al! Ez mindössze kb. havi 500 Ft!
A legnagyobb központi ventilátor (AERECO VAM) is max. 54W-ot fogyaszt, de átlagosan kb. 25 W-al lehet számolni üzemi körülmények között. Ez kb. 5 000 Ft/6 hónap, azaz havi kb. 810 Ft az elsődleges energia fogyasztás.
A fűtési költség azért keletkezik, mert a „beszellőztetett” hideg téli levegőt fel kell melegíteni.  Azonban hatalmas előny az ablaknyitogatáshoz képest, hogy az átlagosan jóval alacsonyabb légáramlás érhető el a páratartalom által szabályozott légelvezetők és légbevezetők használata miatt. Ha a szellőzési szükségletek alacsonyabbak, a légáramlás és ezzel a fűtési energiaveszteség jóval alacsonyabb.
 Ha egy kb. 90 m2-es lakást veszünk alapul, kb. 240 m3 szellőztetését kell megoldani. Ha pl. egy központi ventilátorral számolunk, megfelelő légcsere esetén (a légcsere azt jelenti, milyen gyorsan cserélődik ki a levegő a lakásban) kb. 5 000 Ft/hó a szellőzésből fakadó többletfűtési költség. Ha helyi kisventilátorral oldjuk meg a légelvezetést, ennek kb. a fele lesz ez a költségtétel. Összesen tehát havonta a legnagyobb rendszerrel is kb. 5 810 Ft a többletköltség, míg helyi ventilátornál ez mindössze kb. 3 000 Ft.
Ha azonban ezt ablakszellőztetéssel szeretnénk megvalósítani, ennek többszörösére lehet számítani, az óriási szellőztetési veszteség miatt. Ilyenkor ugyanis nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű hideg levegő áramlik be a lakásba, amit a fűtési rendszernek fel kell melegítenie. Ugyanakkor a nagy mennyiségű hideg levegő - még ha rövid ideig is tart - jelentős huzathatásal jár, ugyanakkor 1 óra múlva ugyanaz lesz a helyzet, mint előtte. És ki fog felkelni éjszaka óránként szellőztetni?

Ezzel szemben a páraszabályozott rendszer folyamatosan, de kis mértékben szellőztet, csak ott, ahol kell, ezzel rendkívül energiatakarékos módon biztosítja a friss levegőt, folyamatosan, ablaknyitás nélkül.

Ennyit megér a penészmentes, jó levegő, ugye?


Mikor térül meg?


Sokan kérdeztek bennünket a megtérülésről. Nos, szívesen kiszámoljuk Önnek, de ahhoz néhány adatra lenne szükségünk.
Segítsen, és adja meg, mennyit ér pénzben a folyamatos idegeskedés, a rendszeres festéshez ki és bepakolás, takarítás, az allergiás gyógyszerek ára, a néhány év múlva kicserélendő szőnyeg vagy bútor költsége (szállítással!!!), az idő, amit a penész kiirtására szánt, a penészölő (vagy annak mondott) vegyszerek ára, a rossz, befülledt levegő miatti "szégyen" a vendégek előtt, a folyamatos szellőztetés miatti többletfűtés, a rossz alvás miatti fáradtság és kimerültség.
Csak így tudom kiszámolni Önnek, megéri-e vagy sem egy intelligens, automatikus lakásszellőzési rendszer megvalósítása, amely teljesen megoldja a penészesedéssel, párásodással és rossz levegővel kapcsolatos problémáját.
Egyébként mikor térül meg egy VW Golf egy Ford Fiestához képest? Vagy mikor térül meg a Nike edzőcipő egy Adida-hoz :) képest? Vagy mikor térül meg egy szép kosztüm egy olcsóbbhoz képest? (Én nem tudom.)

Kicsit komolyabban: a megtérülés valamihez képest számítható, ha a két megoldás ugyanazt a szolgáltatás nyújtja, de eltérő áron. Néhányan megkérdezték, hogy a hővisszanyerős rendszerhez képest mikor térül meg a páraszabályozott rendszer kiépítése, üzemeltetése. Egyszer kiszámoltuk, csak beruházás és üzemeltetés szempontjából: 30-40 év előnye van a páraszabályozott rendszernek. Persze a két rendszer messze nem ugyanazt nyújtja. De érdemes átgondolni, hogy akinek nincs pénze hővisszanyerős rendszerre, de meg kell oldja a szellőztetést, mindenképpen NAGYON JÓL JÁR egy páraszabályozott szellőzőrendszerrel.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.