VÉSZHELYZETEK!!!Mikor életveszélyes elszívást kiépíteni?

Mikor nem lehet gépi (ventilátoros elszívást) alkalmazni?

Alapvetően TILOS ventilátoros légelvezetést alkalmazni nyílt égésterű, kéménybe kötött gázberendezéseknél, ha azok a lakás, iroda légteréből veszik az égéshez szükséges levegőt.

Az új típusú turbós vagy kondenzációs gázcirkók, kazánok már nem a lakás levegőjét használják, kívülről kapják a levegőt, hasonlóan a parapetes konvektorokhoz.
Minden ilyen esetben külön egyedi vizsgálat szükséges, hogyan lehet csökkenteni vagy megszüntetni a párásodás, penészesedés problémáját.


Veszélyhelyzetek!!!

Ha nyílászárókat vagy gázkazánt cserélt, kandalló és vagy cserépkálya van a lakásban, vagy nyílt égésterű kéménybe kötött gázkészüléket használ, esetleg konyhai szagelszívás is van, akkor NAGYON-NAGYON figyelnie kell!

Van néhány nagyon fontos szempont, amiket figyelembe kell venni, amikor a megoldást keressük. Sokan átsiklanak ezek felett, de aztán komoly, akár életveszélyes helyzetek is adódhatnak, amelyek súlyos következményekkel járhatnak.
Mi nem akarunk ezek felett átugrani, beszélünk róluk.

Nyílászárót cserélt? Vigyázzon!!!

Miért? Hiszen kevesebb meleg megy majd ki az ablakokon, ajtókon!
Ez igaz, nem megy ki. De a friss levegő sem jön majd be! Nem fog mozogni a függöny, nem lesz huzat zárt ablaknál!
Amióta a nyílászárók cseréje, felújítása egyre jobban elterjedt, növekedett a halálos “balesetek” száma is, amelyek a fűtési szezonban (elsősorban ősszel) okoztak családi tragédiákat. Gyakori eset: kicserélik az ablakot, ajtót. A régi gázcirkó már nem kap kívülről elég levegőt, ezért az égés tökéletlen, hatásfoka romlik. Biztosítani kellene a légbevezetést!!!


Kandalló, cserépkályha a lakásban

Nagyon sok lakásban, nappaliban van már kandalló, cserépkályha. Ezek csodálatos építmények, szépek, meleget adnak, takarékosan lehet velük fűteni. Kellemes meleget adnak a hideg téli estéken, szó szerint sugárzik belőlük a meleg. De NAGYON SOK levegő kell nekik, különösen akkor, amikor begyújtanak! Ilyenkor olyan hatalmas légszomjuk van, hogy mindenhonnan levegőt akarnak. Ha az ablakok be vannak zárva, és nyílt égésterű kéményes gázkészülék van a lakásban, elkerülhetetlen, hogy oda fordul, és akkor ismét kész baj!
Soha ne felejtse el, hogy a kandallónak, cserépkályhának is kell levegő! Az újabb un. zárt égésterek már biztosítják a külső levegő utánpótlást, de utólagos beépítésnél nagyon-nagyon figyeljen!!!Nyílt égésterű gázberendezések légellátása!!!

A kéménybe kötött nyílt égésterű gázkészülékek, illetve a gáztűzhelyek az égéshez szükséges és az égésterméket hígító levegőt az adott helyiségből veszik fel. Pl. egy 24 kW teljesítményű gázkészülék biztonságos üzemeléséhez legalább 40 köbméter friss levegőt kell óránként a helyiségbe juttatni.
Mindenképpen meg kell oldani tehát a friss levegő utánpótlását, függetlenül mindentől.
Ez a levegő utánpótlás aztán akár a helyiség szellőztetését is szolgálhatja.Szagelszívó működése - a szagelszívó plusz szellőztetést igényel!

A fenti képen látható összállítás ezt a címet is kaphatná: "A BIZTOS HALÁL RECEPTJE"

Amennyiben rendszeresen használnak konyhai szagelszívót (ezek szellőztető teljesítménye min 200-300 köbméter óránként), akkor a szagelszívás ideje alatt gondoskodni kell a helyiség levegő utánpótlásáról. Ez legegyszerűbben a konyhai ablak kinyitásával biztosítható. Ez különösen fontos ott, ahol nyílt égésterű kazán (cirkó) van a lakásban, és jól záródó nyílászárók vannak beépítve!
Ha ez a levegő utánpótlás hiányzik, a szagelszívó hatalmas levegőigényét a nyílt égésterű, kéménybe kötött gázcirkó kéményén keresztül próbálja meg pótolni, ez pedig a gáz égéstermékének (szén dioxid és vízgőz) visszaáramlását, ezáltal szénmonoxid kialakulását okozhatja. A szénmonoxid színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely kiválóan elegyedik a levegővel (mivel azonos fajsúlyú azzal), és nagyon gyorsan halált okoz.
Gyakorlatilag ezért nem szabad ventilátoros légelvezetést alkalmazni ilyen lakásokban, hogy elkerüljük az égéstermék visszaáramlását!!!Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.